Start campagne Laat je auto niet hacken!

05-11-2015

Op 18 november 2015 is de Nationale campagne ‘Laat je auto niet hacken’ van start gegaan. Misdaadjournalist John van den Heuvel –zelf zeer actief in de bestrijding van criminaliteit– is het gezicht van de campagne. De doelstelling is dat zo veel mogelijk mensen hun auto beveiligen tegen deze vorm van (georganiseerde) diefstal. Want met een gekeurd veiligheidssysteem is de kans op diefstal vele malen kleiner.

Schade door diefstal: 98 miljoen euro

In Nederland worden dagelijks zo’n 35 auto’s gestolen door ze te hacken. Professionele bendes trekken hiervoor met hightech-apparatuur door het land. Daarbij hebben ze het vooral voorzien op jonge auto’s tot drie jaar oud. De schadelast die dit met zich meebrengt is enorm: in 2014 bedroeg deze 98 miljoen euro.

Hoe gaan dieven te werk?

Zodra er een nieuwe auto op de markt komt, gaan autodieven met groot technisch vernuft aan de slag. Ze analyseren de beveiliging en weten deze vaak kort na marktintroductie al te doorbreken. Het is dan ook niet meer de vraag óf, maar vooral wannéér een bepaald type auto wordt gehackt. Vaak maken de autodieven via de buitenkant contact met het besturingssysteem. Zo kunnen zij de ingebouwde startonderbreker uitschakelen en de auto meenemen. 

Grote impact

Autodiefstal heeft een enorme impact! Het veroorzaakt allereerst een flinke materiële schade en verlies van persoonlijke spullen. Een auto is (na de hypotheek) meestal het grootste persoonlijke bezit, waar vaak jarenlang voor is gespaard. Maar diefstal tast ook het veiligheidsgevoel van mensen aan. Bovendien geeft het veel administratieve rompslomp en maakt het slachtoffers immobiel. Deze ellende is gelukkig te voorkomen door extra maatregelen te nemen.

 

Wat kunt u zelf doen?

X