Check of uw auto makkelijk te hacken is!

Keurmerk Voertuigbeveiliging is een belangrijk middel in de strijd tegen autodiefstal.

Ook verzekeraars vinden het belangrijk om diefstal van uw auto tegen te gaan. Zij ontwikkelden samen met brancheorganisaties en overheid het Keurmerk Voertuigbeveiliging, ook wel het VbV – SCM Keurmerk genoemd. Het Keurmerk geldt zowel voor de beveiligingsproducten als voor de inbouw ervan. Een auto is immers pas goed beveiligd als de apparatuur op een vakkundige en betrouwbare wijze is ingebouwd.

Check 1 Hoe risicovol is uw auto?

Vul merk en model van uw auto in en test of uw auto makkelijk te hacken is of niet.

Het diefstalrisico is:
  • Over het diefstalrisico van uw auto zijn geen betrouwbare cijfers bekend.

  • Op basis van historische cijfers wordt uw auto ingedeeld in de categorie “Laag”. Dat betekent dat de kans dat uw auto wordt gestolen laag is. Aanvullende beveiliging is altijd aan te bevelen, maar op basis van historische informatie niet dringend noodzakelijk.

    Als uw auto bijzondere opties heeft of als het een bijzondere uitvoering betreft kan deze kans aanmerkelijk groter zijn. Zeker in die gevallen adviseren wij u een aanvullend beveiligingssysteem aan te schaffen.

  • Op basis van historische cijfers wordt uw auto ingedeeld in de categorie “Midden”. Dat betekent dat de kans dat uw auto wordt gestolen niet groot is, maar dat toch gesproken wordt van een verhoogd risico. Als uw voertuig bijzondere opties heeft of als het een bijzondere uitvoering betreft, wordt de kans aanmerkelijk groter. Zeker in die gevallen adviseren wij u een aanvullend beveiligingssysteem aan te schaffen.

  • Op basis van historische cijfers wordt uw auto ingedeeld in de categorie “Hoog”. Dat betekent dat de kans dat uw auto wordt gestolen zodanig groot is, dat aanvullende beveiliging wordt geadviseerd.

  • Op basis van historische cijfers wordt uw auto ingedeeld in de categorie “Zeer Hoog”. Dat betekent dat de kans dat uw auto wordt gestolen zodanig groot is dat, aanvullende beveiliging dringend wordt geadviseerd.

Check 2 Welke systemen zijn er?

In onderstaande tabel zijn de beveiligingssoorten opgenomen die op dit moment onder het keurmerk vallen. Hierbij staan de basisfuncties van deze beveiliging aangegeven:

Voorkomen van diefstal   Voorkomen van inbraak   Terugvinden als gestolen   Prijsindicatie*
1. Mechanische beveiliging
2. Startonderbreker met eigen autorisatie (voorheen klasse 1)
Voorkomen van diefstal
      1. € 150,- > € 450,-
2. € 250,- > € 400,-
Startonderbrekers en mechanische beveiliging zorgen ervoor dat auto’s niet gestolen kunnen worden. Startonderbrekers zorgen ervoor dat de motor niet kan worden gestart bij vermoeden van inbraak en/of poging tot diefstal, zodat het voertuig niet op eigen kracht verplaatst kan worden.

Het VbV-SCM keurmerk schrijft vanaf april 2014 eigen autorisatie voor voor de after market systemen. Deze startonderbreker is dan alleen nog uit te schakelen met een extra handzender of bijvoorbeeld een pincode en niet meer met de originele handzender van het voertuig. Hierdoor wordt het voor criminelen vrijwel onmogelijk om nog een standaard aanvalsmethode te ontwikkelen voor een specifiek voertuig.

Mechanische beveiliging heeft als voordeel dat deze niet op elektronische wijze is uit te schakelen. Nadeel is dat er een extra handeling moet worden verricht die tijd en discipline vergt waardoor deze beveiliging niet altijd wordt geactiveerd.
 
3. Alarmsysteem (voorheen klasse 2)
4. Alarmsysteem met hellingshoekdetectie (voorheen klasse 3)
Voorkomen van diefstal
Voorkomen van inbraak
    3. € 500,- > € 700,-
4. € 550,- > € 900,-
Alarmsystemen geven een alarmsignaal op het moment dat er poging tot braak of diefstal is. Goedgekeurde alarmsystemen worden altijd in combinatie met een goedgekeurde startonderbreker ingebouwd.

Het VbV-SCM keurmerk schrijft vanaf april 2014 eigen autorisatie voor voor de after market systemen. Het alarmsysteem is dan alleen nog uit te schakelen met een extra handzender of bijvoorbeeld een pincode en niet meer met de originele handzender van het voertuig.

Hierdoor wordt het voor criminelen vrijwel onmogelijk om nog een standaard aanvalsmethode te ontwikkelen voor een specifiek voertuig.
 
5. Voertuigvolgsysteem (voorheen klasse 4)
Voorkomen van diefstal
   
Terugvinden als gestolen
  5. € 600,- > € 1.250,-
(excl. abonnement)
Voertuigvolgsystemen geven de positie van de auto door op basis van een GPS-signaal. Bij alarmering of diefstalmelding treedt een protocol in werking gericht op het voorkomen van valse meldingen bij de politie.

Na verificatie van de juistheid van het signaal wordt de politie ingeschakeld. De beschikbare capaciteit en de prioriteit die de politie aan dit soort zaken geeft, bepalen vervolgens of en hoe de politie met deze melding aan de slag gaat.

De locatiegegevens worden verstuurd met behulp van GSM-technologie, en kunnen derhalve door de dieven ook met lokale GSM-jammers worden onderdrukt. Dat gebeurt in de praktijk ook. Daarom is in 2014 jammingdetectie als eis toegevoegd aan het keurmerk.

* Prijsindicatie is incl. BTW – inbouw en certificaat

Check 3 Waar laat ik een systeem installeren?

X